Tűzifa: az otthon melege

Mi is az a tűzifa?

A tűzifa az emberiség történetében az egyik legősibb fűtésre használt alapanyag, a fa tüzelésre alkalmas, alacsony feldolgozottságú formája. A fák a lombjukkal kötik meg a napenergiát és halmozzák fel azt a törzsükben. Tulajdonképpen ezt az energiát szabadítjuk fel a fa elégetésekor.

Ha megtehetjük, érdemes a téli tűzifát még nyáron beszerezni. Így a keletkező hő egy részét nem a nedvesség elpárologtatása emészti fel, vagyis az égés sokkal hatékonyabb lesz, mint ha nedves fával fűtenénk. Ráadásul kevesebb káros anyag kerül a levegőbe, arról nem is szólva, hogy egységnyi fával több hőt tudunk termelni.

Tudta?

A fa megújuló energiaforrásnak számít, hiszen megfelelő erdőgazdálkodás esetén a kivágott és eltüzelt mennyiség könnyen pótolható. A kályhában, kazában az égő fa 85%-a gázzá, 15%-a pedig szénné alakul át, tulajdonképpen ezek adják keletkező hő nagy részét. A szénnel összehasonlítva pedig a tűzifa környezetbarát is, mivel az elégetésekor keletkező füst kevesebb káros, a légkört terhelő anyagot tartalmaz.

A nyári tűzifavásárlás mellett szól továbbá, hogy ilyenkor általában olcsóbb a fa, és a kevesebb vásárló miatt nincs, vagy nagyon rövid a várakozási idő. Mivel pedig a fa szárazabb, a benne lévő víz súlyát sem kell megfizetni (ha súly alapján vásároljuk).

Vásárlási lehetőség

Tűzifa
35 000 Ft
erdei köbméter

Miből lesz a legjobb tűzifa?

Tűzifát számos fajtából lehet előállítani, de nem mindegy, pontosan milyet vásárolunk. A fűtőértéket ugyanis nagyban befolyásolja a fa fajtája.

Cégünk az alábbi fajtákkal foglalkozik:

  • csertölgy: magas fűtőértékű, kitűnően izzik, lassan ég
  • bükk: kiváló fűtőértékkel rendelkezik, átlagosnál több hamu
  • gyertyán: kiváló tűzifafajták, jól izzanak és világos lánggal égnek, fűtőértékük kiemelten magas, szinte teljesen elégnek
  • kőris: lassan ég és remekül izzik

Nem mindegy, hogyan dolgozzák fel a tűzifát, ahogyan az sem, mennyire száraz.
A frissen kitermelt, 50-60 százalékos nedvességű fa fűtőértéke ugyanis alig 1,6-1,9 kWh kilogrammonként. Ezzel szemben a rendesen kiszárított, kevesebb, mint 20 százalék nedvességtartalmú tüzelő fűtőértéke elérheti a 4-4,4 kWh/kilogrammot. A különbség tehát több mint kétszeres, ami pénzügyileg is megtérülő beruházássá teszi a nyári tűzifavásárlást.

Miért tőlünk vegyen tűzifát?

Fakupac tűzifa hálós kiszerelése

Vásárlóinknak előre felhasogatva, 25 és 33 centiméteres hasábokban kínáljuk megvételre a tűzifát, amelyet kizárólag hazai erdőkből szerzünk be.

A tűzifát kályhakész állapotban, hasítva, igény szerinti méretre vágva, azaz teljes mértékben használatra kész állapotban, gépi csomagolásban, raklapra ömlesztve kínáljuk. Egyedi gyártású raklapjainkra egy erdei köbméter tűzifát csomagolunk. (1 erdei köbméter = 1x1x1,7m nem feldolgozott, méteres állapotban lévő fa pontos mérete, egymás mellé sorakoztatva. Azaz 1,7m hosszan 1m magasan 1 sorban 1m-es rönkökben, kaloda nélkül.)

A tűzifát hálós kalodában kínáljuk, amely igény szerint kérhető 25 vagy 33 centiméteres hosszúságban is.

A keményfa-alapanyagot megbízható forrásokból, több erdészetből szerezzük be, ezzel garantáljuk a kiváló minőséget és a folyamatos ellátást.

Kizárólag tisztított tűzifát adunk el, vagyis a hasogatás során keletkezett gyártási hulladéktól, törmeléktől megtisztítva csomagoljuk a tűzifát.

Telepünkön egész évben rendelkezésünkre áll nagy mennyiségű cser, kőris, bükk tűzifa. Amennyire lehet, előre dolgozunk, hogy az eladásra kerülő fa a lehető legszárazabb legyen.

Tűzifa
35 000 Ft
erdei köbméter

Hova szállítunk?

Fakupac tűzifa kiszállítást is vállal

Cégünk Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben vállal kiszállítást, illetve természetesen az ezekben a megyékben található nagyobb városokba, így például Budapestre és Székesfehérvárra is. Mivel központi telephelyünk Bicskén van, így a város 100 kilométeres körzetében is vállaljuk a kiszállítást.

A legkisebb rendelhető mennyiség 1 raklapnyi tűzifa.

6 raklapnál kevesebb tűzifát is kiszállítunk, ennek az a feltétele, hogy egy adott körzeten belül minimum 6 raklapnyi rendelés adódjon össze. Ezért arra buzdítjuk, hogy rendelését kisebb mennyiség esetén is nyugodtan adja le, amint egyéb rendelésekből az önével együtt összejön a minimális rendelhető mennyiség, elindítjuk a fuvart.

Viszonteladóinknak kamiontételben kínáljuk a raklapos tűzifát, egy kamionra 22 raklapot tudunk feltenni. Telephelyünk jól gépesített, és a logisztikai folyamatokat szakszerűen meg tudjuk oldani. Kollégánk segít a fuvarok szervezésében, lebonyolításában.
Tűzifa
35 000 Ft
erdei köbméter

GYIK - Gyakran ismételt kérdések

Mennyi tűzifa kell egy télre?

Ez sok mindentől függ, például a ház méretétől, a szigeteléstől, de még attól is, hány fokra szeretnénk felmelegíteni otthonunkat a téli hónapokban. Magyarországon egy átlagos családnak nagyjából 6-8 köbméter tűzifára van szüksége egy téli szezonban.

Hány mázsa egy köbméter tűzifa?

A tömeg, mint már említettük, függ a fa nedvességtartalmától, de a keményfák esetében, egy év száradás után nagyjából 8 mázsa (800 kg) súllyal rendelkezik egy erdei köbméter tűzifa.

Hány köbméter egy kaloda tűzifa?

Egy kaloda tűzifa pontosan egy köbméternek felel meg.

Hány mázsa egy erdei köbméter tűzifa?

Az erdei köbméter azt jelenti, hogy egy méter hosszúra vágott tűzifa 1,7 méter magasra, sarangba van rakva. Nagyjából 10-12 mázsának felel meg, de a súlya természetesen függ a fafajtától és a nedvességtartalomtól is.

Mennyi időre elég egy köbméter tűzifa?

Egy köbméter tűzifát, a tél keménységétől függően néhány hét, maximum egy hónap alatt tüzel el egy átlagos család.

Hány kilogramm egy köbméter tűzifa?

Frissen kitermeltként akár 1000-1100 kilogramm is lehet, de kiszáradva, például csernél 800 kilogramm a súlya. Ez természetesen fafajtától függően változik.

Fakupac tűzifa hálós kiszerelése

Hány mázsa egy kaloda tűzifa?

Egy kaloda tűzifa súlya ugyanannyi, mint egy erdei köbméteré: 8 mázsa.

Miért drága a tűzifa?

Időszakonként változó, de általában jóval nagyobb a kereslet a tűzifára, mint a kínálat, még ha hiányról nem is lehet beszélni. Vásárlóként viszont mindenképpen érdemes odafigyelni, mikor és honnan vesszük a tűzifát. A fával fűtő háztartások száma folyamatosan nő, ezért is emelkedik a tűzifa ára.

A tűzifa ára a használt mértékegységen és a fa fajtáján kívül a feldolgozottság fokától (méteres, darabolt vagy hasított) is függ. Ezen kívül a pillanatnyi keresleti-kínálati viszonyok, és az értékesítés helyszíne (erdőben, fatelepen vagy házhoz szállítva) is befolyásolja a fizetendő összeget.

Mennyi a tűzifa ára?

Cégünk egy erdei köbméter, hasított, kályhakész tűzifát 35 ezer forintos áron kínál vásárlóinknak.

Mi a tűzifa?

A tűzifa a fa tüzelőanyagként használt, alacsony feldolgozottságú formája.

Milyen tűzifa a kőris?

A kőrisfa az egyik legjobban égő fafajta, rengeteg hőt ad. Óriási előnye, hogy frissen kivágva is felhasználható tűzifaként.

Milyen tűzifa a bükk?

A lehető leggyorsabban kell hasítani, mert fülledésre hajlamos fáról van szó. Több időre van szüksége a kiszáradáshoz és ugyan kéreg kevés van rajta, de hamuja több marad az átlagosnál égés után. Megfelelően kezelve kiváló fűtőértékkel rendelkezik.

Milyen tűzifa a cser?

A cserfa az egyik legközkedveltebb tűzifa. Ennek oka, hogy magas a fűtőértéke, hosszan tartja a parazsat, érdemes időben feldolgozni, hogy legyen ideje télre kiszáradni.

Tűzifa
35 000 Ft
erdei köbméter
További termékeink