Erdei köbméter tüzifa mit jelent

Aki fával fűt, minden bizonnyal hallott már az erdei köbméter kifejezésről. Legalábbis nagyon reméljük, mert korrekt kereskedő ma már csak így árul tűzifát. A bejegyzésből kiderül, hogyan számítják az erdei köbmétert, miért csak térfogatra érdemes tűzifát venni, de arról is szó lesz, hogy 1 erdei m3 fa hány mázsa. 

Mi az az erdei köbméter? 

Az erdei köbméter tűzifa 1 méteres sorokba rendezett, 1 méter hosszú darabokra vágott feldolgozatlan farönkökből 1,7 méter magasságú sarangot, azaz farakást jelent. De miért pont 1,7 méter magasságút? 

Mivel a farönkök között a farakásban mindig marad hézag, ezért úgy jön ki az 1 köbméter tiszta faanyag, ha 1,7 méter magasságú farakást veszünk. Ez a szakmában egy egyezményes mértékegység, amelyet különböző számításokkal és tapasztalati úton számoltak ki.

A fa m3 számítása

Ha 1 méteres sorokba rendezett, 1,7 méter magasra pakolt farönköket nézünk, akkor ahány méter a rakás hossza, annyi erdei köbméter a tűzifa. 

A fa erdei köbméter számítása

Miért érdemes erdei köbméterben vásárolni tűzifát?

A kereskedelmi gyakorlatban vásárolhatunk tömegre (azaz mázsára) tűzifát, vagy vásárolhatunk térfogatra is. Lássuk, miért nem érdemes mázsára venni fát! 

A megoldás a nedvességtartalomban rejlik. Míg a frissen kivágott fa nedvességtartalma minimum 40%, a légszáraz, fűtésre alkalmas tűzifa mindössze 15-20% vizet tartalmaz. Ahogy szárad a fa, úgy veszít a köbméterenkénti tömegéből (sűrűségéből).

1 erdei köbméter tűzifa tömege frissen kivágva1 erdei köbméter tűzifa tömege légszáraz állapotban
Keményfa tömege11-12 mázsa (1100-1200kg )8 mázsa (800 kg)

A táblázatból látszik, hogy míg a tűzifa térfogata nem változik a száradás során, a súlya folyamatosan csökken. Azt viszont szinte lehetetlen ellenőrizni, hogy mennyire száraz a vásárolt fa, így majdnem biztos, hogy veszíteni fog a tömegéből vásárlás után. 

Tehát, ha jól akarunk járni, vásároljunk mindenképpen erdei köbméterre tűzifát! 

Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a fát időben (legkésőbb tavasszal) vásároljuk meg, és aprítsuk fel. Így lesz ideje egy egész nyáron át száradni, és mire a kazánba kerül, megfelelően száraz lesz. Ha túl nedves fával fűtünk, akkor jelentős energiaveszteséggel számolhatunk, hiszen az energia egy jó része a víz elforralására megy majd el. Ráadásul sokkal több káros égéstermék keletkezik, amely a fűtőberendezést és a kéményt is tönkreteheti. 

Mi a Fakupacnál légszáraz, előre felaprított és megtisztított tűzifát értékesítünk, melyet automatizált rendszer csomagol egyedi gyártású raklapokra rendezett körhálós kalodába. Így mindig garantáltan megvan az 1 erdei köbméter, és Önnek sem az aprítással, sem a nyári szállítással nem kell bajlódnia.

Az erdei köbméter fa ára

A Fakupacnál 1 erdei köbméter fa ára 72 000 Ft.

1 erdei köbméter tűzifa hány mázsa? 

Ahogy a fenti táblázatból is látható, 1 erdei köbméter fűtésre alkalmas, légszáraz tűzifa súlya kb. 8 mázsa. 

A tűzifa mennyiségével kapcsolatos leggyakoribb átverések: 

  • Ömlesztve hozzák a tűzifát, amelyet lehetetlen lemérni
  • Erdei köbméter helyett a hagyományos köbméterben mérik a fát: ezért ha köbméterben árulják a fát, kérdezzünk rá, hogy erdei köbméterről van-e szó
  • Nedves fát adnak el tömegre: így a fa később jelentősen veszít a tömegéből

Ha szeretne többet megtudni, hogyan érdemes tűzifát vásárolni, olvassa el a Tűzifa vásárlási tanácsok cikkünket! 

Mi a Fakupacnál kizáról jó minőségű, ellenőrzött forrásból származó tüzelőanyagokat forgalmazunk.Üzemünk korszerű gépparkkal felszerelt, telephelyünk ideális a faanyag száradása szempontjából. 

Ha garantáltan jó mi nőségű tűzifát, fabrikettet vagy pelletet szeretne rendelni, vagy bármi kérdése van, keresse munkatársunkat! 

Szmolka Gábor

+36 30 611 1297

[email protected]

Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékbe vállalunk kiszállítást, ha szüksége van tűzifára, forduljon hozzánk bizalommal! Akár már 1 raklaptól is kiszállítunk. Részleteket itt talál.

nyitókép forrása: freepik.com