Pellet

A pellet rendkívül jól ég, ráadásul teljesen egyenletes a minősége is, a méretének köszönhetően pedig kiválóan kezelhető.

További előnye, hogy a tűzifaaprításnál keletkező hulladék – forgács, fűrészpor – felhasználható az előállításához. Ráadásul az erre kifejlesztett tüzelőberendezések alkalmazásával a gázfűtéshez mérhető komfort érhető el pellettüzeléssel. Éppen ezért kínálatunkban kiváló minőségű, keményfa pellet is elérhető.

Készlethiány!
Mi kizárólag kiváló minőségű és árú termékeket forgalmazunk, jelenleg viszont csak olyan pellethez tudnánk hozzájutni, amely vagy árban, vagy minőségben nem hozza azt a szintet, amit mi képviselni szeretnénk.
Egy kis türelmet kérünk; dolgozunk rajta.

Mire jó a pellet?

A pelletet fűrészporból, faaprítékból vagy faforgácsból állítjuk elő préseléssel. A folyamat végén kapja jellegzetes, henger alakú formáját.

A pellet – a fabrikett mellett – egyre népszerűbb fűtőanyag főleg azoknál, akik fával fűtenek. Kiváló égési tulajdonságokkal rendelkezik ugyanis: a fűrészpornál jobban ég, de méreténél fogva még a tűzifánál is jobb választás lehet.

Cégünk kizárólag magyar gyártású, kiváló minőségű fapelletet forgalmaz. A 6 milliméter átmérőjű fenyő-, illetve keményfa pelletet tiszta fűrészporból állítjuk elő.

Ügyfeleink 15 kilogrammos, nejlonzsákos kiszerelésben, raklapon vásárolhatnak a készletünkből.

Pellet

A pelletkészítés lépései

 1. Összegyűjtjük a fahasogatás után visszamaradt apró darabokat, fűrészport és forgácsot, majd hagyjuk, hogy alaposan kiszáradjanak. Nedves alapanyagból nem lehet jó pelletet készíteni.

 2. A fa alapanyagot apró, 5 milliméteres, vagy annál is kisebb darabokra aprítjuk. Minél apróbb, annál jobb lesz pelletnek. A fűrészport természetesen nem kell aprítani, amennyiben biztosan nem maradtak benne nagyobb fadarabok.

 3. A felaprított darabkákat tovább hagyjuk száradni, amíg a nedvességtartalmuk nem esik 10-20 százalék közé. Ezt géppel is el lehet végezni, de 24 óra alatt megfelelően kiszárad a napon is.

 4. A felaprított, kellően száraz alapanyagot átszitáljuk, így biztosan megszabadulhatunk a szennyeződésektől.

 5. Növényi olajjal itatjuk át a készítményt, fél kilóra nagyjából 15 millilitert kell számolni. Ezáltal a darabkák összeállnak masszává, mégpedig káros vegyi anyagok használata nélkül. Ezután a masszát alaposan összekeverjük.

 6. A masszát pelletkészítő gépbe öntjük, amely nagyjából 170-190 Celsius fokon összetömöríti, illetve még jobban kiszárítja az alapanyagot, végül összepréseli és ahogy kinyomja magából, méretre is vágja.

 7. A kész pelletet ezután ismét legalább egy napra száradni, illetve hűlni hagyjuk. Amint teljesen kihűlt, jöhet a csomagolás.

A pellet tárolása és szállítása

A pelletet hasonlóan kell tárolni, mint minden más tüzelőanyagot, ám nem árt néhány dologra külön is odafigyelni.

 • Nedvességtől mentesen tároljuk

  A pelletet érdemes műanyag zsákokban, valamilyen tartószerkezeten, például raklapon tárolni, lehetőleg fedett helyen. Így biztosan nem érheti nedvesség sem fentről, sem alulról. A műanyag zsák pedig megvédi a párától is. A pellet minőségének ugyanis sokat árthat, ha nedves lesz, jelentősen romlik a hatékonysága. Amennyiben bent nem megoldható a tárolása, a szabadban fedjük be a pelletet egy újabb védőréteggel, például fóliával.

 • Elektromos csatlakozás ne legyen a tárolóban

  Miután a pellet rendkívül száraz anyag és nagyon könnyen éghető, arra is oda kell figyelni, hogy ne legyen elektromos csatlakozás a közelben. Egy kis szikra is okozhat óriási károkat. Nem csak a tüzelőanyag, de az épület is odaveszhet. Arra is ügyeljünk, hogy más melegítő tárgy, például bojler, vagy sütő se legyen a helyiségben.

 • Megfelelő szellőztetés biztosítása

  Megfelelő szellőzés a már említett páratartalom miatt lényeges. Ha túl sok a pára, akkor romolhat a pellet minősége. Amennyiben zárt helyiségben helyezzük el a pelletet, akkor gondoskodni kell valamilyen szellőztető, vagy párátlanító szerkezetről.

Hogyan használható fűtésre a pellet?

Pelletet hagyományos kazánban nem célszerű égetni, inkább az erre a célra kialakított pelletkazán a megfelelő választás.

A pelletkazán egy olyan szilárd tüzelésű kazán, amely a biomasszából, vagy más faipari melléktermékből készített pellet égetésével fűt. Óriási előnye, hogy automatizált, azaz saját adagolótartállyal rendelkezik, így képes hosszú távon meleget adni anélkül, hogy hozzá kellene nyúlni. Az egyik legjobb alternatív fűtési rendszer.

Tudta?

Míg a pelletkazán az egész lakás fűtését, de még a háztartásban szükséges meleg vizet is képes biztosítani, addig a kisebb méretű pelletkandalló vagy -kályha egy-egy helyiség felfűtésére lehet kiváló választás. Így sokat spórolhatunk, hiszen csak azt a helyiséget fűtjük, amit használunk. Ráadásul egy tetszetős pelletkandaló, illetve a benne égő tűz látványnak sem utolsó.

Persze ez remekül hangzik, de mint mindennek, a pelletnek is vannak hátrányai. Elsősorban magának a kazánnak, amely több százezer vagy több millió forintos árával jóval drágább, mint a hagyományos gázkazán.

A pellet mint fűtőanyag akkor jelenthet kockázatot, ha nem megfelelő a minősége. Ebben az esetben nagyobb lehet a nedvességtartalma és kisebb a fűtőértéke az optimálisnál: vagyis hasonló hőmérséklet eléréséhez jóval több pellet elégetésére lesz szükség. De van ennél rosszabb lehetőség is, mivel a rossz minőségű pellet akár a tüzelőberendezést is károsíthatja.

Ez teljes mértékig kiküszöbölhető, ha minőségi pelletet vásárol.

A Fakupacnál kizárólag kiváló minőségű gépekkel, ideális nyomáson és hőmérsékleten préselt, első osztályú, tiszta alapanyagból gyártott, optimálisan száraz, ellenőrzött fapelletet kínálunk. Ezt használva sem a fűtésszámlája, sem tüzelőberendezése nem okoz majd kellemetlen meglepetéseket.

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi pellet kell egy napra?

A pellettartályban – típustól függően – nagyjából egy köbméternyi fapellet tárolható. Ez elegendő egy átlagos ház egy hónapnyi fűtéséhez, amelyet a kazán automatikusan adagol. Egy köbméter körülbelül 600-650 kilogrammnak felel meg, ebből kiszámítható, hogy egy napra nagyjából 20 kilogramm pellet szükséges. Ha kicsit spórolósabban szeretnénk fűteni, akkor 15 kilóval is lehet számolni.

Pellet

Mennyi pellet kell egy téli szezonra?

Egyén- és háztartásfüggő, de legalább 4 hónapnyi fűtéssel és egy átlagos családi házzal számolva 2-3 tonna (2000-3000 kilogramm) pelletre mindenképp szükség lesz.

Mennyi pellet kell a fűtéshez?

Egy kilogramm pellet fűtőértéke nagyjából fél köbméter földgáznak felel meg, azaz ha valaki váltani akar, akkor ezen váltószám alapján érdemes kiszámolni, megéri-e beruházni egy pelletkazánra. A két mennyiség hasonló árban mozog, de az egyre dráguló földgáznak köszönhetően hosszú távon mégis érdemes lehet váltani.

Fakupac

Egy köbméter pellet hány kilogramm?

Egy köbméter pellet körülbelül 600-650 kilogrammnak felel meg. Nagyjából ekkora mennyiség kell egy átlagos családi ház egyhavi fűtéséhez.

Készlethiány!
Mi kizárólag kiváló minőségű és árú termékeket forgalmazunk, jelenleg viszont csak olyan pellethez tudnánk hozzájutni, amely vagy árban, vagy minőségben nem hozza azt a szintet, amit mi képviselni szeretnénk.
Egy kis türelmet kérünk; dolgozunk rajta.