Fűrészpor

A faanyagok feldolgozásakor, megmunkálásakor (például fűrészelésekor, fúráskor, csiszoláskor) finom, porszerű anyag, faforgács, illetve törmelék keletkezik, amelyet fűrészpornak nevezünk.

Vásárlási lehetőségek

Fűrészpor
6 000 Ft
köbméter

Milyen fűrészport kínálunk?

A fűrészpor a fa feldolgozásakor keletkezik, leginkább, ahogy a nevéből is következik, fűrészelés során. Finom szemcsékből áll. A fűrészport bükk, cser és kőris keményfából nyerjük, hiszen ezekkel a fafajtákkal dolgozunk a gyártás folyamán.

Mire használható a fűrészpor?

Fűrészporból többféle dolgot lehet előállítani, például brikettet, illetve biohumuszt is, így energetikai célokra is alkalmazható. Például fűtésre vagy begyújtásra. Utóbbira por állapotban is használható, de nagyon oda kell figyelni, mert nem veszélytelen!

A fűrészport óvatosan kell adagolni és folyamatosan figyelemmel kell kísérni az égést, mert gyorsan lobban, nagy mennyiségben pedig porrobbanást is okozhat.

Fűrészport nagy mennyiségben láncfűrésszel, vagy fűrésztárcsával lehet előállítani, fafeldolgozás közben. Mindkettő során olyan minőségű fűrészpor keletkezik, amely használható füstölésre. Sajnos, az általunk kínált fűrészpor élelmiszeripari célokra, például ételek füstölésére egyelőre nem használható. Automata gépünk ugyanis a vágáshoz lánckenő olajat használ, amely bekerül a fűrészporba. Jó hír viszont ügyfeleink számára, akik ilyen célokra keresnek fűrészport, hogy az év második felében új gépet állítunk be a termelésbe. Ehhez már nem használunk olajat, így szélesebb körben is felhasználható lesz a kinyert keményfa fűrészpor.
Fűrészpor
6 000 Ft
köbméter

Big-bag zsákokban kapható

A tűzifa gyártásából keletkező fűrészport nagy méretű, úgynevezett big-bag zsákokba gyűjtjük, amelyekben 1,6 köbméternyi fér el. Ezekben a zsákokban csak színtiszta fűrészpor található, mindenféle hulladékoktól mentesen.

Egy zsák fűrészport 6000 forintért kínálunk, a zsák betéti díja pedig 1500 forintba kerül.

A fűrészport jól szellőző, lehetőleg minél szárazabb helyen tároljuk, ahol a nedvességet már nem tudja magába szívni.

Kiszállítási terület

Szállítást a tűzifához hasonlóan Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékbe vállalunk.

Fakupac tűzifa kiszállítást is vállal

Fűrészporból házilag is készíthető brikett

A fűrészpor ideális brikett gyártásához, szemcseszerkezete megfelelő hozzá, és mivel keményfából készül, így tüzelőanyagként is tökéletesen használható. Kiváló brikettet lehet készíteni belőle, de kizárólag akkor, ha a nedvességtartalma alacsony, egészen pontosan 5 és 10 százalék között van. Ha ennél magasabb, akkor speciális berendezésekkel szárítani kell.
Erre mindenképpen szükség van, mert ha nedves marad a fűrészpor, akkor fennáll a veszélye, hogy a végén szétesik az egész brikett. Bár a fűrészporból házilag is készíthető brikett, az említett technológiai követelményeket nehéz otthoni körülmények között garantálni. Ezért érdemes egy profi gyártótól vásárolni a fűrészpor brikettet.

Az általunk forgalmazott brikett hidraulikus technológiával készül: nagy nyomással összepréseljük az alapanyagot, hozzáadott kötőanyag nélkül.

Ajánlatainkat ezen a linken találja.

Fűrészpor
6 000 Ft
köbméter

GYIK - Gyakran ismételt kérdések

Használható-e fűtésre a fűrészpor?

Használható, de oda kell figyelni az adagolásra. Nagy mennyiségben ugyanis lefojthatja a lángot, amely kitörve porrobbanást okozhat és tönkreteheti a kazánt vagy a kályhát.

Mekkora mennyiségben kapható a fűrészpor?

Cégünk úgynevezett big-bag zsákokban kínálja megvételre a fűrészport. Ezekbe 1,6 köbméternyi fér bele. Egy ilyen zsáknyi fűrészpor ára 6000 forint.

Milyen fűrészpor használható füstölésre?

Bármely olyan fűrészpor, amelybe nem kerül lánckenő olaj. Az ezzel szennyezett fűrészpor ugyanis élelmiszeripari felhasználáshoz nem alkalmas.

Lehet-e fűrészporból házilag brikettet készíteni?

Természetesen lehet, de nagyon oda kell figyelni, hogy milyen fűrészporból készül. Csak az 5 és 10 százalék közötti nedvességtartalmú alapanyag a megfelelő, eltérő esetekben széteshet a brikett.

Fűrészpor
6 000 Ft
köbméter
További termékeink