Átmeneti készlethiány!

Fabrikett

A tűzifa mellett az egyik legelterjedtebb tüzelőanyag a fabrikett.

De mi is az a fabrikett?

A brikett a francia eredetű briquette szóból ered, amely kis téglát vagy téglácskát jelent. A fabrikett rendkívül magas fűtőértékkel rendelkezik, ráadásul gazdaságos és száz százalékban környezetkímélő.

Ismerje meg az általunk előállított és forgalmazott fabrikettet!

Cégünk kizárólag keményfa fűrészporból, henger alakú, belül teljesen tömör, nem lyukas, fabriketteket kínál vásárlóinknak, amelyeket 12 kilogrammos, kartondobozos kiszerelésben ajánlunk vevőinknek.

A brikett 8 centiméteres átmérővel és 23 centiméteres hosszúsággal rendelkezik, ára 95 Ft / kg.

A fabrikett előnyei

Környezetbarát

Száz százalékban természetes alapanyagból: keményfa fűrészporból készül.

Nem tartalmaz hozzáadott kémiai anyagot

Kötőanyagok felhasználása nélkül, nagynyomású préseléssel alakítjuk ki a brikettek végső formáját.

Egységcsomagolás

A termék 18 kilogrammos csomagokban kapható, a kiszállított mennyiség így azonnal és könnyen ellenőrizhető, átlátható.

Alacsony hamutartalom

A fabrikett mindössze 1-2 százalékos hamutartalommal rendelkezik. Égésterméke ráadásul környezetbarát, kiskertek, virágos kertek trágyázásához kiválóan felhasználható.

Jól raktározható

Az egységes csomagolásnak köszönhetően az általunk forgalmazott fabrikett könnyen mozgatható, szállítható és jól raktározható Így használata jóval kényelmesebb, mint a tűzifáé. Tárolni száraz, zárt helyen érdemes, hogy ne érje nedvesség.

Használatra kész

A brikettet sem szárítani, sem feldolgozni nem kell, aprításra sincs szükség, közvetlenül a szállítás után felhasználható.

Megőrzi a minőséget

A fabrikett óriási előnye, hogy a minősége sosem romlik, így gyakorlatilag bármeddig biztonságosan tárolható. Ráadásul állandó, egyenletes minőségben áll rendelkezésre, nincs különbség, mint például a különféle tűzifafajták között. Sőt, a brikettnek a nedvességtartalma is állandó.

Fabrikett

Miben különbözik a fabrikett a tűzifától?

A fabrikett és a hagyományos tűzifa közötti különbséget már az első begyújtás után tapasztalhatjuk. Sokkal magasabb ugyanis a fűtőértéke, mint a tűzifának. Ezt elsősorban alacsony nedvességtartalmának köszönheti. Bár első ránézésre drágábbnak tűnik a tűzifánál, jóval kevesebb kell belőle, vagyis ár-érték aránya sokkal jobb. Így összességében jóval alacsonyabb lesz a fűtésszámla a szezon végén.

 

 • Szárított alapanyagból készül

  Nem kell megvárni, hogy kiszáradjon, mint a tűzifa esetében.

 • Alacsony nedvességtartalom

  Mindössze 5-10 százalékos nedvességtartalma lehetővé teszi az azonnali és kényelmes felhasználást.

 • Alacsony hamutartalom

  A már említett 1-2 százalékos hamutartalom is óriási előny, mivel kevesebb takarítással jár a használata.

 • Máshogy ég

  A brikett igazából nem ég, inkább izzik. Ezáltal hamarabb és intenzívebben adja le a hőt. Ideális választás például a nem folyamatosan működtetett kandallókhoz és ritkán használt helyiségek fűtéséhez.

 • Tisztább

  Kevesebb kosszal és problémával jár a fabrikett használata, mint a hagyományos tűzifáé. Akinek fontos a tiszta, rendezett környezet fenntartása a tüzelés során, az nagyon elégedett lesz vele.

A fabrikett fajtái

Bár cégünk keményfa fűrészporból készült fabriketteket forgalmaz, de sok más alapanyagból is lehet a préselt tüzelőt gyártani.

 

 • Német brikett

  Barnaszénből, illetve barnaszénporból készül, kiemelten magas fűtőértékkel rendelkezik. Népszerű háztartási tüzelőanyag.

 • Keményfa brikett

  Bükkből, vagy tölgyből készül, jóval kevesebb salakanyag marad utána, mint a szénből készült briketteknél. Magas fűtőértékkel rendelkezik. Hosszan és egyenletesen izzik.

 • RUF-brikett

  Az elnevezés a RUF brikettáló gépeket gyártó cég márkajelzéséből ered. Különböző alapanyagokból lehet előállítani, például mezőgazdasági hulladékból. Kiváló préselési technikával készülnek, izzásuk egyenletes.

 • Napraforgó brikett

  A napraforgó héjából készül, környezetbarát fűtőanyag. Kevés szén-dioxidot bocsát ki égetése során. Nagyobb mennyiségű hamu marad utána.

 • Barnaszén brikett

  Speciálisan tisztított, szárított szénből készül. Begyújtásához magas hőmérséklet szükséges. Hosszan izzik, így kiváló éjszakai fűtőanyag. Lehetőleg ne a házban tároljuk, mert piszkos.

Hogyan készül a fabrikett?

A gyártás első lépése, hogy az alapanyagot megfelelő méretűre aprítjuk. A létrejövő 1-12 milliméteres szemnagyságú apríték és a keletkező fűrészpor ideális a brikett gyártásához.

Az alapanyag ideális nedvességtartalma 5-10%. Ha ez az érték több, mint 14%, szárításra is szükség van. (Ez persze jelentősen növeli a gyártás energiaigényét és költségeit, ezért érdemes szárazabb alapanyagot beszerezni.)

A brikettprések lehetnek mechanikusak vagy hidraulikusak. Az általunk forgalmazott brikett hidraulikus technológiával készül, nagy nyomással összepréselik az alapanyagot hozzáadott kötőanyag nélkül.

A kész fabrikettet különböző módon lehet csomagolni. Az általunk alkalmazott kartondobozos csomagolásban a fabrikett könnyen mozgatható, koszolástól mentes marad, és egymásra pakolni, illetve tárolni is egyszerűen lehet.

Milyen kazánban használható a fabrikett?

Gyakorlatilag bármilyen fűtőberendezésben alkalmazható a fabrikett, amelyet szilárd tüzelőanyag elégetésére terveztek, így például:

 • vegyes tüzelésű kazánban
 • öntöttvas kazánban
 • cserépkályhában
 • kandallóban

Kiszállítási terület

A tűzifához hasonlóan fabrikett kiszállítást Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben vállalunk. A szállítás részleteiről Szmolka Gábor kollégánknál tud érdeklődni.

Központi telephelyünk címe:
2060 Bicske, HRSZ 0165/10

Rendszeresen szállítunk:

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi fabrikett kell egy télre?

Egy nagyjából 100 négyzetméteres családi ház fűtéséhez körülbelül ötezer kilogramm brikett szükséges egy szezonban.

Keményfa brikettel milyen kazánban lehet tüzelni?

Bármilyen kazánban, amely alkalmas szilárd tüzelőanyag elégetésére. Részletesebben fentebb talál erről további információt.

Fabrikett

Mennyi brikett szükséges a begyújtáshoz?

Néhány darab is elég belőle, sőt, kifejezetten fontos, hogy ne tegyünk túl sokat. A túlzott hőtermelés ugyanis károsíthatja a fűtőrendszerünket.

Begyújtás után mennyi idő múlva lehet lezárni a levegőnyílást?

Ezzel kapcsolatban sok tévhit van, pedig a brikettnek is szüksége van égési levegőre. Függ a kazántól is persze, például a vegyes tüzelésű egységeknél érdemes a huzatot minél inkább csökkenteni.

Mennyibe kerül a fabrikett?

Az ára 95 Ft / kg. A legkisebb megvásárolható mennyiség 1 doboz, amely 12 kilogrammos.

Lehetséges brikettet készíteni fűrészporból házilag?

Bár az interneten több módszert is találhatunk a brikett házi készítésére, mégsem ideális megoldás az otthoni fűtés alapanyagszükségletének megoldására. Az otthoni brikettkészítésnek ugyanis több buktatója is van. Először is fontos, hogy az alapanyag nedvességtartalma megfelelő legyen, ezt pedig házilag nem egyszerű megállapítani, főleg egy laikus számára. Az optimálisnál nagyobb nedvességtartalmú fűrészporból gyártott brikett is nedvesebb lesz. Ez pedig csökkent fűtőértéket jelent, emellett több káros anyag és hamu keletkezik az égés során. Az sem mindegy, milyen gépet használunk a brikett előállításához. Egy megfelelő gép ára több ezer euró is lehet. Ha béreljük a gépet, az is állandó költségként jelentkezik, és kérdés, hogy így is megéri-e az otthoni előállítás. Nem is szólva a ráfordított időről, munkáról. A brikett otthoni előállítása ennek ellenére nem lehetetlen vállalkozás, de kellő szakértelmet, időt és elkötelezettséget igényel. Ha bármelyik hiányzik, szinte biztos, hogy jobban járunk a vásárlással.

Romlik-e a fabrikett minősége hosszan tartó tárolás során?

A brikett nagy előnye a tűzifával szemben, hogy eredeti csomagolásban nem veszít minőségéből, akár hosszabb tárolás után sem. Azonban még így is érdemes zárt helyen tárolni, nedvességtől elzárva.

Fakupac

A fabrikett eltüzelése után képződött hamut hol lehet elhelyezni?

Fajtától függ, de miután a fabrikettből jóval kevesebb hamu keletkezik, a tűzifához képest, így az nem okoz sok gondot. A fabrikett hamuját akár kiskertek trágyázására is lehet használni.

Faelgázosító kazánban lehet-e brikettel tüzelni?

Természetesen lehet, sőt, kifejezetten előnyben is van a fabrikett a tűzifával szemben, mert a gyártók a minél kisebb nedvességtartalmú tüzelőanyagot ajánlják ezeknél a kazánoknál.

Tűzifa és keményfa brikett használható vegyesen?

Használható, de nem ideális, mert különböző módon égnek. Fával inkább csak a brikett izzásához szükségeshőfokot érjük el, utána már éghet a fabrikett magában.

Hogyan lehet a fabrikettet könnyedén begyújtani?

A brikettet nem könnyű begyújtani, sok gyújtóst – esetleg kifejezetten a fabrikettekhez ajánlott speciális begyújtóst – kell használni, hogy elérjük a kívánt hőmérsékletet.