“Milyen fűtést válasszak?” Építkezésnél vagy felújításnál gyakran hangzik el ez a kérdés. A legjobb fűtési rendszer kiválasztása nagy körültekintést és utánajárást igényel. Mi most ebben szeretnénk segíteni a fa fűtési rendszerek ismertetésével.

A fatüzelés hosszú távon a legolcsóbb fűtési mód. Emellett hatalmas előnye, hogy a fa megújuló energiaforrás, karbonsemleges,  így a fatüzelés jóval környezetkímélőbb,mint a fosszilis energiahordozókkal (pl. gáz) történő fűtés. De lássuk gyorsan a fatüzelés előnyeit és hátrányait: 

Fatüzelés előnyei: 

  • Olcsóbb, mint a többi fűtési mód
  • Jóval környezetkímélőbb, mint a nem megújuló energiaforrásokkal történő fűtés
  • Nem függünk külső szolgáltatótól
  • A fa fűtési rendszerek bekerülési költsége alacsonyabb a más megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerekénél

Fatüzelés hátrányai: 

  • Maga a fűtés idő- és energiaigényes (fa megrendelése, aprítása stb)
  • Helyigényes: tűzifa tárolás önmagában nagy helyet igényel, plusz ha a fatüzelés puffertartállyal történik
  • Ha nem megfelelő minőségű a fa fűtési rendszer, vagy a tűzifa, akkor alacsony a hatásfok
  • Kémény szükséges

Modern fa fűtés rendszerek: csak így érhető el a hatékony fatüzelés

A hatékony fatüzelés csak akkor valósítható meg, ha a fűtési rendszerünk eléri a modern kor követelményeit. Szerencsére (bár sokan nem így gondolják) ma már elég szigorú a szabályozás az újonnan beüzemelt fűtési rendszerekkel kapcsolatban. Ennek megfelelően 2020 óta új szabályozás lépett érvénybe és a zárt égésterű berendezések hatásfoka nem lehet 65% alatti, pellettel működő berendezéseknél pedig 79% alatti. Nyílt égésterű (pl. kandallók) hatásfokának 2022-től pedig el kell érnie a 30%-ot. A szabályozás egyébként a szállópor kibocsátást is szabályozza, így gyakorlatilag csak az öko-tűzterű berendezések lesznek engedélyeztethetők. 

Fatüzelés puffertartállyal

A hatékony fatüzelés szinte elengedhetetlen kelléke a megfelelően méretezett puffertartály. Mivel a fatüzelés közben nem egyenletesen termelődik a hőenergia, fontos, hogy a keletkezett energiát valahogyan el tudjuk tárolni, és később vissza tudjuk nyerni. A puffertartály éppen ez teszi, ezért a modern fa fűtés rendszerek elengedhetetlen része.

korszerű fa fűtési rendszerek a faelgázosító kazán és a pelletkazán

Fa fűtés rendszerek: milyen lehetőségek közül választhat? 

A fa fűtési rendszerek esetén alapvetően megkülönböztethetjük a kazánokat, és a kandallókat. A kazánokat jellemzően egy külön helyiségben telepítik, a berendezés innen végzi az egész ház fűtését.

A kandalló ugyanakkor általában a ház egyik belső helyiségében, leginkább a nappaliban található, és a fűtési funkción kívül dekorációs, hangulatteremtő funkciója is van. És persze végül ne feledkezzünk meg a cserépkályháról sem, amelyből ma már szintén készítenek öko-tűztérrel gyártott változatot.

A fatüzelésű kazánok

A vegyestüzelésű kazán

A vegyestüzelésű kazán talán a legelterjedtebb a fatüzelésű kazánok között kedvező ára és széleskörű felhasználhatósága miatt. Gyakori probléma azonban, hogy a kedves felhasználók úgy vélik, hogy privát szemétégetőnek használhatják az eszközt és ezzel károsabbnál károsabb anyagokkal ontják tele a környezetüket. Nem mellesleg pedig megrövidítik a berendezés életér és eltömítik a saját kéményüket is. 

 Nagyon fontos tehát, hogy a vegyes tüzelésű kazánban a vegyes szó nem mindenre, hanem a tüzelésre alkalmas anyagokra értendő.

Szintén lényeges, ha valóban hatékony fatüzelést szeretnénk, akkor itt is elengedhetetlen a megfelelő méretű (min. 700-1000l) puffertartály.

Ellenkező esetben (gáz cirkó mellé telepített rendszer esetében) károsodhat a gázzal működtetett rendszer, és a nagy előremenő hőmérséklet miatt nem tudjuk kombinálni padlófűtéssel sem. 

A vegyes tüzelésű kazán előnyei:

  • Kedvező árú megoldásű
  • Egyszerű a kiépítése és beállítása
  • Könnyen javítható
  • Puffertartállyal együtt ritkábban kell a tűzre rakni, keveset fogyaszt, padlófűtéssel lehet kombinálni

A vegyes tüzelésű kazán hátrányai: 

  • Nem a legjobb hatékonyságú berendezés
  • A puffertartály helyigénye nagy
  • A fűtés folyamata idő- és energiaigényes

A faelgázosító kazán 

A faelgázosító kazán rendkívül hatékonyan működik, amely a két égéstérnek köszönhető. Az elsőben a hagyományos égési folyamat megy végbe. Ilyenkor a  fa elégésekor füst keletkezik, ami hidrogént, széndioxidot, szénmonoxidot, szénhidrogéneket is tartalmaz.

Ezek a gázok hagyományos fatüzelés esetén a füsttel együtt távoznak a kéményen keresztül. A második égéstérben a gázhoz szabályozott módon levegőt adagolnak, így a benne található nagy mennyiségű szénmonoxid magas hőmérsékleten ég el, további hőenergiát termelve.  A fából kinyert energia lényegesen jobban hasznosul, a magas (1200-1500°C) hőmérsékletnek köszönhetően nagyon kevés hamu, salak keletkezik.

A faelgázosító kazán ennek megfelelően környezetkímélőbb, viszont sokkal érzékenyebb a faanyag minőségére. Szintén puffertartállyal együtt célszerű tervezni., hiszen a nagy hőmennyiség egyszerre szabadul fel. 

A faelgázosító kazán előnyei:

  • Magas hatékonyság
  • Környezetkímélő
  • Alig keletkezik hamu

A faelgázosító kazán hátrányai: 

  • Magasabb bekerülési költség
  • Érzékeny a faanyag minőségére

Pelletkazán és pellet égőfej

A pellet a tűzifa aprításakor keletkező hulladékból előállított szabványosítva gyártott tüzelőanyag, mely rendkívül száraz és nagyon magas hatásfokkal ég.  A pelletkazánba, kizátólag ez a fűtőanyag tölthető. A pellet égőgfej pedig hagyományos kazánhoz is csatlakoztatható utólag.

A pelletkazán lehet félautomata (kn. naponta egyszeri töltés) vagy automata adagolású (hozzá sem kell nyúlni akár több hétig), tehát szinte a gáz fűtési rendszerekhez hasonló kényelem érhető el a használatával. 

Sokan a kényelem miatt a pelletet tartják a jövő fűtőanyagának, a berendezés ára viszont lényegesen magasabb a hagyományos fa fűtés rendszereknél, és a pellet nagy tárolót igényel. (Bár nem nagyobbat,mint a tűzifa tároló). Ezt a fűtési rendszert is célszerű puffertartállyal együttz kiépíteni, így a kazán kevesebbszer kapcsol be, és olyankor maximális hatásfokkal dolgozhat. 

A pelletkazán előnyei: 

  • Biztosan jó minőségű tüzelőanyag
  • Akár 92%-os hatásfok is elérhető
  • Magas automatizáltság
  • 3-40 KW energiaigényű családi házakhoz tervezhető

A pelletkazán hátrányai: 

  • Csak pellettel lehet használni
  • Költségesebb
 A pellettel igazán kényelmesen lehet fűteni

A fatüzelésű kandallók

Beépített kandalló

A beépített kandalló esetében egy kandallóbetét kerül beépítésre a fűteni kivánt szobába. Ezt általában gipszkartonnal és valamilyen dekorációs burkolattal borítják. A végeredmény látványos, nagyon hangulatos, de megvannak a maga hátrányai. Lássuk mik ezek: 

A beépített kandalló előnyei: 

  • Szép és hangulatos

A beépített kandalló hátrányai: 

  • Költséges
  • Bezavarja a termosztátos központi fűtésrendszert, mivel egy szobában sokkal melegebb van
  • A hőmérsékletkülönbség páralecsapódást, penészesedést okozhat
Ha fatüzelés, akkor kandalló

A különálló kandallók

A fentieknél lényegesen egyszerűbb, olcsóbb megoldást jelentenek a különálló, tehát nem beépített kandallók. Vízteres változatnál itt is szükséges a komoly műszaki tudás a tervezéshez, de a költségek így is lényegesen alacsonyabbak lesznek. Bár külsőre természetesen nem lehet ezeket a berendezéseket a beépített változattal összehasonlítani, de így is képesek kellemes hangulatot varázsolni. 

A különálló kandallók előnyei: 

  • Olcsó
  • Könnyen cserélhető
  • Léteznek beépített sütővel rendelkező változatok

A különálló kandallók hátrányai: 

  • Nem tudják ugyanazt a hangulatot adni, mint a beépített kandallók

Fatüzelésű fűtési rendszerek összehasonlítása

 

Vegyestüz

kazán

Faelgázos.

kazán

Pelletkazán

Hagyom.

kandalló

Vízteres kandalló Különálló kandalló
Rendszerkiépítés költsége *** **** ***** **** ***** **
Hatásfok *** **** ***** ** ** **
Környezetkímélés *** ***** ***** ** ** **
Kényelem *** **** ***** *** *** ***
Egyedi helyiségfűtés? nem nem nem igen igen igen
Központi fűtés? igen igen igen nem rásegít ha vízteres, rásegít

Összességében elmondható, hogy a fa fűtési rendszerek sokszínűségének és a modern tűztereknek köszönhetően a fatüzelés igenis versenyképes alternatíva akár a gázfűtést, akár a más megújuló fűtési rendszereket vesszük alapul. A legfontosabb, hogy jól mérjük fel az igényeinket, hozzáértő szakemberekkel terveztessünk, és óvjuk a fűtőberendezést azzal, hogy csak minőségi tüzelőanyaggal fűtünk. 

Mi a Fakupacnál kizárólag jó minőségű, ellenőrzött forrásból származó tüzelőanyagokat forgalmazunk.Üzemünk korszerű gépparkkal felszerelt, telephelyünk ideális a faanyag száradása szempontjából. 

Ha garantáltan jó mi nőségű tűzifát, fabrikettet vagy pelletet szeretne rendelni, vagy bármi kérdése van, keresse munkatársunkat! 

Szmolka Gábor

+36 30 611 1297

[email protected]

Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékbe vállalunk kiszállítást, ha szüksége van tűzifára, forduljon hozzánk bizalommal! Akár már 1 raklaptól is kiszállítunk. Részleteket itt talál.