Ahogy már egy másik bejegyzésünkben írtunk róla, nem mindegy, hogy honnan, mikor, és milyen tűzifát vásárolunk. Azonban a sikeres vásárlással nem fejeződött be a teendőnk: a megfelelő tárolás is rendkívül fontos.

A helyes tárolás elsődleges célja, hogy a fa megfelelően tudjon száradni!

A tűzifa száradásának folyamata

A tűzifa esetében ugyanis a  nedvességtartalom kritikus tényező. A frissen kivágott fa 40-60% víztartalommal rendelkezik, és a megfelelő kiszáradása nagyon időigényes folyamat. A száradás csak kezdetben zajlik gyorsan, 30%-os nedvességtartalom alatt már nagyon nehezen szárad. 

Ennek az az oka, hogy a fában a vízszállító sejtek apró csövecskéket alkotnak, melyek elszállítják a vízet a gyökerektől a lombokig. Első lépésben ezek a csövecskék száradnak ki viszonylag gyorsan. Ezután azonban a sejtek víztartalmának kell távoznia, ami jóval lassabb folyamat. 

fűtésre alkalmas tűzifának már csak 18-20% nedvességet szabad tartalmaznia, különben rengeteget veszít fűtőértékéből. Ráadásul környezetszennyező, és a felszabaduló gőz savas kémhatásának köszönhetően a kéményünket is tönkreteheti.

Hogyan segítsük tehát a tűzifa megfelelő száradását? 

 • A tűzifát “konyhakész” állapotban, felhasogatva tároljuk! Ha a tűzifát méterben, kérgestül hagyjuk, sokkal lassabban szárad, hiszen a kéreg nem engedi át a nedvességet. Mi ezért a  tűzifát már felhasogatva kínáljuk, a hasogatás közben keletkezett hulladéktól, kéregtől megtisztítva. 
 • Óvjuk a fát a közvetlen csapadéktól, nedvességtől! 
 • A megfelelő szellőzés kulcsfontosságú! A tároló oldalait átjáró levegő segíti a fa megfelelő száradását
 • Ha megtehetjük, vásárolhatunk 2 évre is elegendő fát, így biztosan lesz jól kiszáradt tűzifánk. 2 évnél tovább azonban ne tároljuk a fát, mert veszít a minőségéből!
Ötlet a tűzifa esztétikus tárolásához

Hogy a tárolónk megfelelő legyen, összegyűjtöttünk néhány tanácsot a kialakításához:

 • A tároló legyen fedett! Bár nyáron még elfogadható, ha nem fedjük le, de ősztől már muszáj
 • Nem javasolt a teljesen zárt helyen való tárolás, mert nem lesz elegendő levegő a száradáshoz. Inkább kiugró vagy féltető alatt tároljuk a tüzifát. Pincében, garázsban vagy rosszul szellőző helyen csak száraz tűzifát tároljunk, ellenkező esetben a fa befülled és elkorhad
 • A farakás alá mindenképp tegyünk keretet, vagy rácsot támasztékokkal! Így létrejön egy 15-20 cm-es légáteresztő réteg, ami megakadályozza, hogy a fa felszívja a föld nedvességtartalmát, és így az alsó rétegek is megfelelően tudnak szellőzni. 
 • A farakás mögött hagyjunk egy 5-10 cm-es levegőrést, ezzel a levegő itt is át tud járni, és a tűzifa egyenletesen szárad, és nem korhad el.
 • Ha lehetőségünk van rá, a tárolót déli irányba tegyük, hogy minél több napsütés érje a tüzifát.
Tűzifa tárolása kaldoában

Figyeljünk a biztonságra! 

Sajnos minden télen előfordul, hogy tűzifás fűtéssel kapcsolatos tűzesetekhez hívják a tűzoltókat. Sokszor csak a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhető, hogy nem történik nagyobb baj. A probléma még nagyobb, ha az épület tulajdonosa nem veszi észre időben, hogy tűz keletkezett, és átterjed az épület többi részére, ekkor már komoly károkat okozva. 

Ezért családunk és otthonunk védelme érdekében különösen tartsuk be a következő biztonsági szabályokat:

 • Egyszerre csak pár órára elegendő tűzifát tartsunk bent, azt is a kazánháztól, kandallótól messzebb elhelyezve! Felhasználás előtt érdemes pár órát meleg helyen tartani a tüzifát, hogy elérje a megfelelő szárazságot. De a megfelelő távolságra és a kis mennyiségre figyeljünk oda!
 • A téli tűzelésre vásárolt famennyiséget szigorúan tilos abban a helyiségben tárolni, ahol a kazán vagy kandalló van!

Reméljük, írásunkat hasznosnak találta, ha bármikor kérdése van, illetve tanácsra van szüksége, ne habozzon, keressen minket:

Szmolka Gábor
+36 30 611 1297
[email protected]

Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékbe vállalunk kiszállítást, ha szüksége van tűzifára, forduljon hozzánk bizalommal! Akár már 1 raklaptól is kiszállítunk. Részleteket itt talál.