A fa megfelelő méretre hasogatása bizony komoly feladat és igen nagy fizikai erőt, valamint szellemi koncentrációt igényel. Előbbire a hatékony és gyors munkavégzéshez van szükség, míg az utóbbira legfőképpen a sérülések elkerüléséhez. Ehhez azonban nem elég csupán az odafigyelés, ugyanis megfelelő védőfelszerelésre is szükség van ahhoz, hogy biztosan ne tégy magadban semmilyen kárt a hasogatás során. Ugyanis ha minőségi munkavédelmi ruházatot viselsz, bátran odacsaphatsz a fahasáboknak, ugyanis nem érheti sérülés sem a lábaidat, sem pedig a kezeidet.

Védd a kezeidet minőségi munkavédelmi kesztyűvel!

Egy ideális kesztyű nem csak melegen tartja a kezeidet, de védi az ujjaidat és a kézfejedet a külső behatásoktól úgy, hogy közben nem akadályoz a precíz munkavégzésben sem. Lássuk be, ha fejszével dolgozol, akkor bizony veszélyben vannak a kezeid, így mindenképpen szükség van valamilyen védelemre. Persze annak semmi értelme, ha olyan kesztyűt viselsz, amiben nem tudod biztonsággal megragadni a szerszámodat, így mindenképpen a minőségi munkavédelmi darabok között ajánlott szétnézned, amelyek kialakítása lehetővé teszi a precíz munkavégzést.

Egy stapabíró nadrág viselése is elengedhetetlen!

A hasogatás közbeni hajolgatás bizony nem csak téged, de a nadrágodat is megedzi egy-egy nagyobb adag fa felaprítása során, így számos szempontból lényeges, hogy strapabíró legyen a ruhadarab, amit viselsz. Hiszen amellett, hogy hasznos, ha nem reped szét rajtad egy óvatlan pillanatban, fontos az is, hogy ellenálljon a külső behatásoknak is, védve ezzel a lábaidat. Legyen az farmer, kantáros nadrág vagy egy zsebekkel ellátott, praktikus munkavédelmi nadrág, biztos lehetsz abban, hogy ha jól választasz, hamar a szívedbe zárod majd ezt a ruhadarabot.

Favágás biztonságosan

Egy erős bakancs vagy egy minőségi cipő jó barátod lesz a hasogatás során!

A lábak védelme és kényelme a két legfontosabb szempont, ha fa hasogatásról van szó, hiszen amellett, hogy munka közben végig talpon vagy, igen nagy veszélynek teszed ki a lábaidat a fejsze minden egyes lendítésénél. Vagyis hiába jó minőségű és biztonságos egy lábbeli, ha egész nap töri a lábat és hiába kényelmes, ha nem óv meg a munkavégzés közbeni esetleges balesetek során. Egy munkavédelmi bakancs vagy cipő viszont megoldja ezeket a problémákat.

Bár a bakancsok elsőre robusztusnak tűnhetnek, nem kell aggódnod, ugyanis úgy vannak kialakítva, hogy könnyűek, kényelmesek és strapabíróak. Ha olyat választasz, amelynek az orr része megerősített, teljes biztonságban végezheted el a feladataidat, hiszen még ha esetleg rossz helyre is csapódik be a balta, a lábujjaidat megvédi ez a bakancsba épített réteg. Amennyiben pedig a munkakörülmények megkívánják, vízlepergető, légzésaktív talpbetéttel ellátott vagy csúszásmentes talppal felszerelt verziót is választhatsz magadnak. Abban az esetben pedig ha úgy érzed, számodra megfelel ehhez a munkához egy munkavédelmi cipő, annak sincs akadálya, ám ebben az esetben is érdemes körültekintőnek lenned a vásárlást előtt és alaposan elveszned a kínálatban. A grandis.hu webáruházban bátran keresgélhetsz a modellek között, itt biztosan megtalálod a számodra ideális lábbelit. Fontos tudnod, hogy bár a legtöbb ilyen jellegű viselet kialakítása megfelel a jelenlegi divat követelményeinek, nem egyszerű sportcipőkről és bakancsokról van szó, így bátran viselheted őket munka közben.

A fentiekből jól látható tehát, hogy milyen sok dologra érdemes odafigyelni a biztonságod érdekében még akkor is, ha számodra már rutin feladatnak számít a fa aprítás, hiszen – ahogy mondani szokták –  az ördög sosem alszik és jobb félni, mint megijedni. Ami biztos, hogy ha megfelelő munkavédelmi ruházatot viselsz, te és a fejszéd verhetetlen párost alkottok majd a fahasábok között. Így pedig könnyedén felkészülhetsz a téli fűtésszezonra, nem okoz gondot a nyári bográcsozás, sőt, akár hamar romantikus hangulatot teremthetsz adott esetben egy begyújtott kandalló segítségével egy hideg téli estén is.