A Fakupacnál szívügyünk a környezetbarát fatüzelés. És bár erről a fűtési módról nem elsősorban a környezetbarát kifejezés jut az ember eszébe, megfelelően végezve igenis környezetkímélő megoldás is lehet! Olvasson tovább és tudja meg, hogyan!

A fatüzelés megújuló energia előállítását teszi lehetővé, ezen kívül szén-dioxid semleges is. Ha pedig korszerű fűtőberendezést használunk és természetesen jó minőségű, száraz tűzifát, akkor a károsanyag-kibocsátás is alacsony marad.

A fatüzelés megújuló energia? Igen, de csak ha felelős erdőgazdálkodásból származik

A fatüzelés azért tekinthető megújuló energiaforrásnak, mert a fa pótolható, az erdő újra telepíthető. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az ültetés valóban meg is történjen. Márpedig ez kizárólag akkor biztosított, ha a tűzifa felelős erdőgazdálkodásból származik. Éppen ezért (és még rengeteg más okból kifolyólag) érdemes mindenképpen olyan kereskedőt választani, akinél legális forrásból kapható tűzifa. 

Tipp: Ha szeretné tudni, miért fontos az Ön számára, hogy legális forrásból származó tüzifát vegyen, olvassa el a Tűzifa vásárlási tanácsok című cikkünket is.

A fatüzelés szén-dioxid semleges fűtési módszer

A szén-dioxid vagy karbonsemlegesség lényege, hogy a fa elégetése során ugyanannyi szén-dioxid távozik a levegőbe, mint amennyit a fa élete során felvett. Az újonnan ültetett facsemete pedig ismét elnyel széndioxidot. A folyamat így néz ki: 

A körforgás nem szakadhat meg: még egy érv a felelős erdőgazdákodásból származó faanyag mellett.

Az ábrából látható, hogy a körforgás nem szakadhat meg: még egy érv a felelős erdőgazdákodásból származó faanyag mellett.

Ráadásul az Európai Únióban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy nemcsak visszatelepítsék az erdőket, hanem bővítsék azok területét. Ezáltal a bővülő erdők a fatüzeéskor kibocsátottnál is több CO2-t tudnak elnyelni. A növekedés üteme jól látható a következő ábrán:

 A növekedés üteme az EU-ban 1990 - 2019 között.

A szabályozás építkezésnél is elfogadja a fatüzelést megújuló energiaforrásként

2021-től csak azok az újépítésű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt, melyek legalább 25% megújuló energiaforrásból fedezik energiaszükségletüket. Mivel a fűtés igényli az egyik legnagyobb energiafelhasználást és a biomassza (ide tartozik a fatüzelés) megújuló energiaforrás, új építésű háznál is érdemes fatüzelésben gondolkodni.

Mire kell figyelni, hogy a fatüzelés valóban környezetbarát legyen?

Alapvetően a következő 3 tényezőre: 

 • Korszerű fűtőberendezés használata és annak karbantartása
 • Megfelelő minőségű, száraz tűzifa, fabrikett vagy pellet használata
 • Megfelelő fűtési technika
A fatüzelés környezetbarát, ha korszerű a fűtőberendezés, száraz a tüzelőanyag és megfelelő a fűtési technika.

Milyen a jó fűtőberendezés fatüzelésnél?

A jó fűtőberendezés megfelelő hatásfokú és alacsony károsanyag kibocsátású. Sajnos ez a legtöbb magyar több évtizede használatban lévő fűtőberendezésre nem igaz. És ennek nem csak környezetvédelmi szempontból van jelentősége, hanem az Ön pénztárcájának és kényelmének szempontjából is Egy korszerű fatüzelésű kazán ugyanis, bár ára elsőre borsosnak tűnhet, hosszú távon megtérül: hiszen jóval kevesebb faanyag kell bele. 

Milyen fűtőberendezést válasszon?

 • A hatásfoka legyen minimum 82%
 • Zárt tűzterű legyen és a lakótértől izoláltan helyezkedjen el: így elkerülhető a fatüzelés szénmonoxid mérgzésből adódó kockázata
 • Megfelelő égési levegő bevezetése legyen: ne alulról a rostélyon keresztül, hanem a tűzteren oldalt vagy elől elhelyezett nyílásokon át kapja a szükséges égési levegőt
 • Hőszigetelt legyen a tűztér
 • Az ablak dupla üvegezésű legyen

Öko-tűztér

Érdemes úgynevezett öko-tűztérrel tervezett berendezést választani. Az öko tűztér azt jelenti, hogy a tűztérben az égési hőmérséklete jóval magasabb, körben hőszigetelt és aablaka dupla rétegű üvegezéssel van ellátva. Az öko-design elvei szerint tervezett készülékek PM10 szemcseméretű (rendkívül káros) szállópor-kibocsátása nagyon alacsony, így bizonyos országokban (például Ausztriában és Svájcban) még szmogriadó esetén is működtethetőek.

A hazánkban is érvényes EU-s szabályozás

2020-óta egyébként már hazánkban is érvényes az az EU-s szabályozás, ami szerint az újonnan vásárolt és használatba vett fűtőberendezések csak akkor engedélyeztethetőek, ha a fenti követelményeknek megfelelnek. Nyílt tűzterű berendezésekre pedig majd 2022-től lesz érvényes az új szabályozás. 

Elengedhetetlen a jó minőségű tüzelőanyag is

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy jó minőségű tűzelőanyagot használjunk. Ez lehet légszáraz keményfa, megfelelő méretekre hasítva, vagy minőségi fabrikett és pellet is.

A túl nedves tüzelifa ugyanis sokkal rosszabb hatásfokkal ég, hiszen az energia jó része a keletkezett víz elforralására megy el. Ráadásul tönkreteszi a drága fűtőberendezést is. A tűzifa víztartalma maximum 15-20% lehet. Érdemes ezen kívül jó minőségű kemény fafajtát választani.

Tipp: Ha többet szeretne tudni arról, hogy melyik a legjobb tüzifa, olvassa el Tűzifa fajták és a legfontosabb tudnivalók a tűzifáról cikkünket is.

Hogyan tüzeljen helyesen?

Öszegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a szakszerű tüzelést illetően: 

 • Még begyújtás előtt érdemes figyelni a szakszerű tárolásra. Erről már írtunk a Hogyan tároljuk helyesen a tüzifát című cikkünkben
 • Lehetőleg papír nélkül, vagy csak kevés és semmiképp sem színes papírral gyújtsunk be
 • A tűz megrakásánál a vastagabb fák kerüljenek alulra, és felfelé fokozatosan a vékonyabbakat. Felülre tegyük a gyujtóst. Ha kellően száraz a fa és jól raktuk meg, akkor a rakás könnyedén begyújtható lesz
 • Figyeljünk az égéskör-rendszer elemeinek karbantartására is! 

Mi a Fakupacnál kizáról jó minőségű, ellenőrzött forrásból származó tüzelőanyagokat forgalmazunk.Üzemünk korszerű gépparkkal felszerelt, telephelyünk ideális a faanyag száradása szempontjából. 

Ha garantáltan jó mi nőségű tűzifát, fabrikettet vagy pelletet szeretne rendelni, vagy bármi kérdése van, keresse munkatársunkat! 

Szmolka Gábor
+36 30 611 1297
info@fakupac.hu

Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékbe vállalunk kiszállítást, ha szüksége van tűzifára, forduljon hozzánk bizalommal! Akár már 1 raklaptól is kiszállítunk. Részleteket itt talál.