A gazdaságos és hatékony tüzeléshez elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű tűzifánk legyen. A cikkből kiderül, melyek a legjobb tűzifa fajták, mekkora a fafajták fűtőértéke, és milyen egyéb tényezőket kell figyelembe venni a vásárláskor és a tüzeléskor. 

Tűzifa fajták: melyiket válasszuk?

Bár Magyarországon az egyik legkedveltebb az akác tűzifa, valójában messze nem a legjobb választás. MIndjárt az is kiderül, hogy miért! 

Miért jobb a keményfa tüzifának?

A keményfa fajták nagyobb sűrűségűek, mint a puhafa fajták,  tehát egységnyi térfogatban nagyobb mennyiségű a tiszta faanyag. Keményfának nevezik azt a fát, amelynek sűrűsége > 500 kg/m3, tehát a puhafa sűrűsége < 500 kg/m3.

Összehasonlításképpen: 

Sűrűség légszáraz állapotbanSűrűség frissen kivágva
cser800 kg/m31100 kg/m3
nyárfa460 kg/m3750 kg/m3

A keményfa tulajdonságai: 

  • Jóval magasabb fűtőérték
  • Több ideig ég
  • Nehezebben szárad ki

A puhafa tulajdonságai: 

  • Inkább tűzgyűjtáshoz jó
  • Magas égési hőmérsékleten, gyorsan ég
  • Gyorsabban kiszárad
1 m3 fa súlya

A tűzifa fajták tulajdonságai

Kőris tűzifa 

A kőris tökéletes tüzelőanyag, bármilyen típusú kályhába kandallóba jó választás. Ugyan nehezen szárad, de egyenletes hőt biztosít, fűtőértéke kiemelkedő. 

A kőris fűtőértéke: 16,9 MJ/kg

Cser tűzifa

A csertölgy az egyik legjobb tűzifa fajta. Nagy előnye, hogy nem fülled különösebben, továbbá jól hasad. A megfelelő égéshez fontos, hogy elég száraz legyen.

A cser fűtőértéke: 16,8 MJ/kg

Bükk tűzifa

A bükk tűzifa is kiváló fűtőértékkel rendelkezik. Hátránya, hogy lassan szárad és könnyen fülled, ugyanakkor, ha megfelelően dolgozzák fel, akkor szintén nagyon jó tüzelő, rendkívül jó parázstartó. 

A bükk fűtőértéke: 15,62 MJ/kg

A gyertyán  tűzifa

A gyertyán jó minőségű tűzifa, hátránya, hogy kitermelés után azonnal fel kell dolgozni, különben fülled. Nehéz felhasogatni. 

A gyertyán fűtőértéke: 15,8 MJ/kg

Az akác tűzifa

Bár hazánkban nagyon elterjedt tűzifa az akác, fontos tudni, hogy keményfák között gyengébb fűtőértékű. Előnye, hogy nedvesen is jól ég, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a nedvesség jelentősen ront a fűtőértéken, hiszen az energia egy jelentős része a víz elpárolgására megy el. 

Az akác fűtőértéke: 14,9 MJ/kg

A fenyő tűzifa

A fenyő már puhafa fajta. Ugyan jól ég, de égés közben szikrázik. Inlább tűzgyűjtáshoz ajánlott.

A fenyőfélék átlagos fűtőértéke: 14 MJ/kg

A nyír tűzifa

A nyír leginkább nyitott kandallókhoz alkalmas fajta, szép lánggal, de gyorsan ég. Fűteni nem ajánlott.

A nyír fűtőértéke 14,2 MJ/kg

A nyárfa tűzifa

A nyárfa nem rendelkezik jó égési tulajdonságokkal: gyengén ég és fűtőértéke alacsony. 

A nyárfa fűtőértéke: 13,4 MJ/kg

A Fakupac kőris, cser és bükk tűzifa gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A tűzifa kéregtől és hulladéktól megtisztítva, tömörítve és légszáraz állapotban érkezik Önhöz. 

Egyéb fontos tudnivalók a tűzifáról

Mértékegységek tűzifa vásárlásakor

Korrekt kereskedő erdei köbméterben árul tűzifát. Az erdei köbméter 1m x 1m x 1,7m méretű sarangot jelent. Ez abból adódik, hogy ha a farönköket kivágás után egy méter széles és hosszú rakatokba pakolják, akkor a rönkök közötti hézagok miatt 1m3 tömör fa körülbelül 1,7 méter magas sarangokból jön ki. 

A Fakupacnál automatizált rendszer csomagolja a garantáltan 1 erdei m3 tűzifát körhálós kalodába. 

MIért ne vegyen mázsára tűzifát? 

Ha megnézzük a fenti táblázatot a tűzifa sűrűségéről, látszik, hogy a nedves tűzifa sűrűsége jelentősen nagyobb. Tehát ahogy a fa szárad, jelentősen veszít tömegéből. Ha mázsára vásárolunk tűzifát és az nem elég száraz, akkor száradás végére jóval kisebb tömegű tűzifánk lesz

Ráadásul ha még a kereskedő telephelyén van is a tűzifa mérésére megfelelő eszköz, Ön átvételkor biztosan nem tudja lemérni a tüzelőt. 

Hány mázsa 1 erdei m3?

Egy erdei m3 légszáraz tűzifa körülbelül 8 mázsa.

Tűzifa fűtőértéke

Mennyi a tűzifa száradási ideje? 

A száradási idő a következő tényezők függvénye: 

  • A fa fajtája
  • A fa feldolgozottsága: minél apróbbra van vágva a fa, annál könnyebben szárad
  • Időjárás: nap/szél/páratartalom

Általánosságban elmondható, hogy átlagos magyarországi körülmények között, szabad ég alatt a fának 1-2 évre van szüksége a száradáshoz. 

Ideális körülmények között, megfelelő tárolás esetén felaprítva fél év is elegendő lehet. 

Nem mindegy kitől vásárol tűzifát!

Sajnos gyakori, hogy bizonyos kereskedők megpróbálják átverni a gyanútlan vásárlót. 

Ezek a leggyakoribb trükkök: 

  • Nedves fát kínálnak mázsára
  • Nem azt a fafajtát kínálják, amit állítanak
  • Számla nélkül adnak fát (ez adócsalás, és így semmi reklamáció nem érvényesíthető)
  • Lopott fát próbálnak eladni: ez azért különösen veszélyes, mert az ebből keletkező rendőrségi ügyben a vásárló is orrgazdának minősül

Éppen ezért mindig vásároljon telephellyel rendelkező kereskedőtől, ahol adottak a feltételek a fa szakszerű tárolására. Ne vásároljon számla nélkül fát, mert így probléma esetén nem tud reklamálni, és rosszabb esetben Önnek is gondja lehet belőle!

Olvassa el ezt a cikkünket, ha szeretne többet megtudni a tűzifa vásárlásáról! 

A fa megújuló energiaforrás, de csak akkor környezettudatos, ha felelős erdőgazdálkodásból származik

A fa nagy előnye, hogy megújuló energiaforrás, ráadásul CO2-semleges. Ez azt jelenti, hogy pontosan annyi szén-dioxid keletkezik az égése során, mint amennyit növekedése alatt elnyelt. 

Ha a fa erdőgazdálkodásból származik, helyére újabb csemetéket ültetnek, melyek újra képesek elnyelni a keletkezett CO2-t.

Akinek fontos a környezetvédelem, annak ez még egy indok, hogy miért vásároljon bejegyzett, legális kereskedésből. 

A Fakupac kizárólag felelős erdőgazdálkodásből származó tüzifát értékesít, amelyet telephelyén dolgoz fel, ahol adottak a száradás ideális feltételei. 

Amennyiben szeretne jó minőségű konyhakész tűzifát rendelni, vagy bármilyen kérdése van, hívja bátran értékesítőnket! 

Szmolka Gábor
+36 30 611 1297
info@fakupac.hu