A gazdaságos és hatékony tüzeléshez elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű tűzifánk legyen. A cikkből kiderül, melyek a legjobb tűzifa fajták, mekkora a fafajták fűtőértéke, és milyen egyéb tényezőket kell figyelembe venni a vásárláskor és a tüzeléskor.
Tűzifa fajták: melyiket válasszuk?
Bár Magyarországon az egyik legkedveltebb az akác tűzifa, valójában messze nem a legjobb választás. MIndjárt az is kiderül, hogy miért!
Miért jobb a keményfa tüzifának?
A keményfa fajták nagyobb sűrűségűek, mint a puhafa fajták, tehát egységnyi térfogatban nagyobb mennyiségű a tiszta faanyag. Keményfának nevezik azt a fát, amelynek sűrűsége > 500 kg/m3, tehát a puhafa sűrűsége < 500 kg/m3.
Tüzifa fűtőértéke táblázat:
Sűrűség légszáraz állapotban | Sűrűség frissen kivágva | |
cser | 800 kg/m3 | 1100 kg/m3 |
nyárfa | 460 kg/m3 | 750 kg/m3 |
A keményfa tulajdonságai:
- Jóval magasabb fűtőérték
- Több ideig ég
- Nehezebben szárad ki
A puhafa tulajdonságai:
- Inkább tűzgyűjtáshoz jó
- Magas égési hőmérsékleten, gyorsan ég
- Gyorsabban kiszárad
A tűzifa fajták tulajdonságai
Kőris tűzifa
A kőris tökéletes tüzelőanyag, bármilyen típusú kályhába kandallóba jó választás. Ugyan nehezen szárad, de egyenletes hőt biztosít, fűtőértéke kiemelkedő.
A kőris fűtőértéke: 16,9 MJ/kg
Cser tűzifa
A csertölgy az egyik legjobb tűzifa fajta. Nagy előnye, hogy nem fülled különösebben, továbbá jól hasad. A megfelelő égéshez fontos, hogy elég száraz legyen.
A cser fűtőértéke: 16,8 MJ/kg
Bükk tűzifa
A bükk tűzifa is kiváló fűtőértékkel rendelkezik. Hátránya, hogy lassan szárad és könnyen fülled, ugyanakkor, ha megfelelően dolgozzák fel, akkor szintén nagyon jó tüzelő, rendkívül jó parázstartó.
A bükk fűtőértéke: 15,62 MJ/kg
Gyertyán tűzifa
A gyertyán jó minőségű tűzifa, hátránya, hogy kitermelés után azonnal fel kell dolgozni, különben fülled. Nehéz felhasogatni.
A gyertyán fűtőértéke: 15,8 MJ/kg
Akác tűzifa
Bár hazánkban nagyon elterjedt tűzifa az akác, fontos tudni, hogy keményfák között gyengébb fűtőértékű. Előnye, hogy nedvesen is jól ég, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a nedvesség jelentősen ront a fűtőértéken, hiszen az energia egy jelentős része a víz elpárolgására megy el.
Az akác fűtőértéke: 14,9 MJ/kg
Fenyő tűzifa
A fenyő már puhafa fajta. Ugyan jól ég, de égés közben szikrázik. Inlább tűzgyűjtáshoz ajánlott.
A fenyőfélék átlagos fűtőértéke: 14 MJ/kg
Nyír tűzifa
A nyír leginkább nyitott kandallókhoz alkalmas fajta, szép lánggal, de gyorsan ég. Fűteni nem ajánlott.
A nyír fűtőértéke 14,2 MJ/kg
Nyárfa tűzifa
A nyárfa nem rendelkezik jó égési tulajdonságokkal: gyengén ég és fűtőértéke alacsony.
A nyárfa fűtőértéke: 13,4 MJ/kg
A Fakupac kőris, cser és bükk tűzifa gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A tűzifa kéregtől és hulladéktól megtisztítva, tömörítve és légszáraz állapotban érkezik Önhöz.
Egyéb fontos tudnivalók a tűzifáról
Mértékegységek tűzifa vásárlásakor
Korrekt kereskedő erdei köbméterben árul tűzifát. Az erdei köbméter 1m x 1m x 1,7m méretű sarangot jelent. Ez abból adódik, hogy ha a farönköket kivágás után egy méter széles és hosszú rakatokba pakolják, akkor a rönkök közötti hézagok miatt 1m3 tömör fa körülbelül 1,7 méter magas sarangokból jön ki.
A Fakupacnál automatizált rendszer csomagolja a garantáltan 1 erdei m3 tűzifát körhálós kalodába.
MIért ne vegyen mázsára tűzifát?
Ha megnézzük a fenti táblázatot a tűzifa sűrűségéről, látszik, hogy a nedves tűzifa sűrűsége jelentősen nagyobb. Tehát ahogy a fa szárad, jelentősen veszít tömegéből. Ha mázsára vásárolunk tűzifát és az nem elég száraz, akkor száradás végére jóval kisebb tömegű tűzifánk lesz
Ráadásul ha még a kereskedő telephelyén van is a tűzifa mérésére megfelelő eszköz, Ön átvételkor biztosan nem tudja lemérni a tüzelőt.
Hány mázsa 1 erdei m3?
Egy erdei m3 légszáraz tűzifa körülbelül 8 mázsa.
Mennyi a tűzifa száradási ideje?
A száradási idő a következő tényezők függvénye:
- A fa fajtája
- A fa feldolgozottsága: minél apróbbra van vágva a fa, annál könnyebben szárad
- Időjárás: nap/szél/páratartalom
Általánosságban elmondható, hogy átlagos magyarországi körülmények között, szabad ég alatt a fának 1-2 évre van szüksége a száradáshoz.
Ideális körülmények között, megfelelő tárolás esetén felaprítva fél év is elegendő lehet. Száradás ideje alatt nem célszerű teljesen zárt helyiségben tárolni a fát, mint például alagrosban, szendvicspanel garázsban vagy könnyűszerkezetes mobilgarázsban, zárt fészerben.
Nem mindegy kitől vásárol tűzifát!
Sajnos gyakori, hogy bizonyos kereskedők megpróbálják átverni a gyanútlan vásárlót.
Ezek a leggyakoribb trükkök:
- Nedves fát kínálnak mázsára
- Nem azt a fafajtát kínálják, amit állítanak
- Számla nélkül adnak fát (ez adócsalás, és így semmi reklamáció nem érvényesíthető)
- Lopott fát próbálnak eladni: ez azért különösen veszélyes, mert az ebből keletkező rendőrségi ügyben a vásárló is orrgazdának minősül
Éppen ezért mindig vásároljon telephellyel rendelkező kereskedőtől, ahol adottak a feltételek a fa szakszerű tárolására. Ne vásároljon számla nélkül fát, mert így probléma esetén nem tud reklamálni, és rosszabb esetben Önnek is gondja lehet belőle!
Olvassa el ezt a cikkünket, ha szeretne többet megtudni a tűzifa vásárlásáról!
A fa megújuló energiaforrás, de csak akkor környezettudatos, ha felelős erdőgazdálkodásból származik
A fa nagy előnye, hogy megújuló energiaforrás, ráadásul CO2-semleges. Ez azt jelenti, hogy pontosan annyi szén-dioxid keletkezik az égése során, mint amennyit növekedése alatt elnyelt.
Ha a fa erdőgazdálkodásból származik, helyére újabb csemetéket ültetnek, melyek újra képesek elnyelni a keletkezett CO2-t.
Akinek fontos a környezetvédelem, annak ez még egy indok, hogy miért vásároljon bejegyzett, legális kereskedésből.
A Fakupac kizárólag felelős erdőgazdálkodásből származó tüzifát értékesít, amelyet telephelyén dolgoz fel, ahol adottak a száradás ideális feltételei.
Amennyiben szeretne jó minőségű konyhakész tűzifát rendelni, vagy bármilyen kérdése van, hívja bátran értékesítőnket!
Szmolka Gábor
+36 30 611 1297
[email protected]