Sajnos még mindig sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy a tűzifa szállítás szabályai meglehetősen szigorúak. Magyarországon ugyanis csak a megfelelő szállítójeggyel lehet szállítani nem csak kereskedelmi, de magán célra is. Ha nincs nálunk a megfelelő nyomtatvány, és szállítólevél, abból könnyen probléma lehet egy ellenőrzés során. A cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és a letöltendő nyomtatványok elérhetőségét. 

A tűzifa szállítás szabályait fontos betartani, különben komoly büntetést is kaphatunk

Miért olyan szigorúak a tűzifa szállítás szabályai?

A válasz meglehetősen egyszerű: hogy kiszűrjék az illegális tűzifa kereskedelmet. A feketézők ugyanis több szinten is komoly károkat okoznak: 

A tűzifa szállítás szabályai tehát védik a jogszerűen eljáró fakitermelőket, kereskedőket és nem utolsósorban a vásárlókat is. 

Milyen fára szólnak a szabályok? 

A bármely területről kitermelt, úgynevezett erdei faválasztékra, beleértve:

  • a hengeres fát
  • a tűzifa bármely formáját
  • és a kitermelt fa aprítékát is

Külön nyomtatvány a kereskedelmi célú és magáncélú szállításra

Míg a kereskedelmi célból történő szállításra az úgynevezett szigorú számadású szállítójegy kitöltése szükséges, a lakosságnak magán célú szállításra egy egyszerűsített nyomtatvány érhető el. 

Mikor lehet alkalmazni az egyszerűsített formanyomtatványt? 

Két esetben:

  • Ha fakitermelésre jogosult személy a fakitermelés helyszínéről szállítja magán célra a fát 
  • Vagy a fakitermelésre nem jogosult magánszemélyhez kereskedelmi úton jutott (tehát legális forrásból vásárolta) a tűzifa, amit magán célból szállítana. Ez esetben viszont az egyszerűsített formanyomtatvány mellé szükséges a kereskedőtől kapott szigorú számadású szállítólevél is.

A tűzifa szállítás szabályai magán célra

A fakitermelésre jogosult személy vagy a legális forrásból vásárolt fát szállító személy (utóbbi esetben a kereskedőtől kapott szállítólevél kíséretében) a következő helyekre szállíthatja a fát:

  • saját tulajdonú ingatlanára
  • írásos szerződéssel igazolható bérleményére
  • saját vagy közeli hozzátartozója lakóhelyére, vagy tartózkodási helyére. 

Minden esetben ki kell tehát tölteni az egyszerűsített formanyomtatványt, amelyet erről az oldalról lehet letölteni. 

Vásároljon tűzifát házhozszállítással! 

A Fakupac.hu-tól legális forrásból, felelős erdőgazdálkodásból származó tűzifát rendelhet, amelyet darus, önrakodó teherautónkkal házhoz is szállítunk, így nem kell bajlódnia a szállítással és a fel- és lerakodással. 

A tűzifát előre felhasogatva 25 vagy 33 centiméteres hasábokban kínáljuk megvételre, melyet gépi csomagolásban, raklapra ömlesztve, garantáltan 1 erdei köbméteres kiszerelésben szállítunk Önhöz. 

Így szállítjuk házhoz a tűzifát:

Ha felkeltettük érdeklődését, tudjon meg többet az eladó tűzifáról szóló oldalunkon, vagy keresse bizalommal munkatársunkat! 

Szmolka Gábor

Telefon: +36 30 611 1297

Email: info@fakupac.hu